Cum ne afectează seceta din 2022

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Se impune să discutăm despre un subiect fierbinte pentru fermieri și care ne va afecta pe toți. Seceta. Precipitațiile sunt scumpe la vedere în această perioadă, însă și mai scumpe vor fi produsele alimentare. Majorarea prețurilor este prima consecință a secetei din acest an. În anumite zone ale țării, nu a mai plouat de o lună, iar pământul crapă, efectiv. În lipsa sistemelor de irigații, care le-ar face viața mult mai ușoară fermierilor, aceștia se uită neputincioși la culturile pârjolite și își contabilizează pagubele.

 

Potrivit Ministerului Agriculturii, în acest moment, suprafața totală afectată de secetă este de peste 150 de mii de hectare. Iar acest lucru se întâmplă în 20 de județe, adică în jumătate de țară. Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Tulcea, Teleorman, Timișoara, Vaslui și Vrancea sunt județele afectate de vremea caniculară. Sunt suprafețe cultivate atât în toamna anului trecut, cât și în această primăvară.

Comisiile de constatare și evaluare ale ministerului verifică situația din teren și întocmesc statistici. Pe baza acestora, ministerul a solicitat deja Comisiei Europene să aprobe acordarea avansului pentru plățile directe în cuantum de 70%, respectiv 85% pentru măsurile de mediu și climă, bani din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

 

Totodată, statul român încearcă acordarea unor scheme de ajutor excepțional prin elaborarea unor proiecte de Hotărâre de Guvern. Beneficiarii ar putea fi cei care au plantații pomicole sau vii, precum și cei care au afaceri în sectoarele suin și avicol. Aceste ajutoare ar putea ajunge la 51,6 milioane de euro, dintre care 25,5 milioane euro sunt fonduri europene, iar restul, asigurați de autoritățile din România.

Arșița a pârjolit mare parte din culturile de porumb, floarea-soarelui, soia, furaje, dar și legumele. Și pășunile sunt afectate de secetă. Specialiștii susțin că, în ultimii 20 de ani, am traversat o perioadă continuă de secetă întreruptă de ani normali. În traducere liberă, seceta a devenit normalitate.

 

Statistic, 2022 este un an atipic. Cantitățile de precipitații sunt mult mai scăzute decât de obicei. De regulă, în Moldova, în primele 6 luni ale anului, cădeau între 270 și 350 de litri de ploaie pe metru pătrat. În primul semestru din 2022 însă, precipitațiile au fost între 100 și 150 de litri pe metru pătrat, cu 30% până la 50% mai puțin față de media anuală.

Lipsa ploilor și temperaturile ridicate afectează vizibil producția agricolă din acest an, însă reprezentanții Asociației Fermierilor din România susțin că efectele se vor vedea și în următorul an agricol. Și asta, pentru că seceta dă peste cap programul fermierilor în ceea ce privește lucrările agricole.

 

Fermierii care au culturi de primăvară afectate trebuie să depună înștiințări la unitățile administrativ teritoriale de care aparțin. Apoi, comisiile de specialitate vor merge pe teren pentru a constata pagubele. Cei care vor să își recupereze din pierderi și speră la un ajutor de la stat trebuie să se grăbească. Cererile pentru despăgubiri se pot depune până pe 1 august, pentru cei care au însămânțat toamna trecută. Pentru culturile de primăvară, termenul limită este 15 noiembrie. În ambele cazuri, vorbim doar despre cei care dețin terenuri cu destinație agricolă și sunt înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

În speranța că vremea va ține cu noi, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu