Bun găsit, pasionați ai utilajelor!
Ferma este, de regulă, o afacere de familie. Prin urmare, toți membrii unei familii contribuie la bunul mers al afacerii. Este nevoie, în primul rând, de pasiune, apoi de implicare și ambiție. Pasiunea în acest domeniu o regăsim și în rândul celor mici. Copiii și adolescenții sunt fascinați de utilaje, de dimensiunile și de puterea lor. Când își văd tatăl conducând un tractor de două ori mai înalt ca ei, e și normal că vor să-i urmeze exemplul. Dar în ce context poate un copil sau un adolescent să conducă un tractor? Când poate face asta în condiții de maximă siguranță?
În primul rând, legea din România stipulează că 18 ani este vârsta minimă pe care trebuie să o aibă persoana care operează un utilaj. În cazul nostru, un tractor. Dacă vreți să vă pregătiți fiul sau fiica în acest domeniu, este necesar ca răspunsul la cele 5 întrebări care urmează a vă fi prezentate să fie „DA”.
Ajunge copilul dumneavoastră la toate comenzile, butoanele, volan și manete, în timp ce are centura de siguranță pusă?
Este foarte important ca acest lucru să se întâmple fără ca fiul sau fiica dumneavoastră să se ridice de pe scaun. Nu poți avea un bun control al utilajului, dacă nu ai o bază solidă și nu ești bine ancorat în scaun. Ați încercat vreodată să vă reglați scaunul mașinii în timp ce conduceați? Poate cu toții am făcut-o la un moment dat, însă prima senzație a fost de pierdere a controlului, de nesiguranță. Iar asta este în cazul adulților. Pentru un copil sau adolescent, sentimentul este mult mai puternic.
Este copilul dumneavoastră suficient de puternic pentru a manevra fără efort tractorul?
Un astfel de utilaj nu este o mașină, care să îți facă viața ușoară și pe care să o manevrezi în traficul urban cu lejeritate. Un tractor este un echipament agresiv, dur, pe care trebuie să îl strunești ca pe un armăsar. Trebuie să îl subjugi și să îl controlezi cu fermitate. Un tractor nu poate fi condus relaxat și degajat, este nevoie de forță, atenție și concentrare maximă.
Se poate coordona copilul dumneavoastră, astfel încât să își poată folosi mâinile și picioarele în același timp, pentru a opera tractorul?
Gândiți-vă la un baschetbalist profesionist. Aleargă pe teren într-un ritm constant, are schimbări dese de direcție și, în același timp, își folosește brațele pentru a marca la coș. Coș după coș, sprint după sprint, dribling după dribling. Toate astea, în același timp. Același lucru trebuie să îl facă și băiatul sau fata dumneavoastră cu tractorul.
Poate copilul dumneavoastră să reacționeze rapid?
Condusul, în general, este marcat de imprevizibil. Drumul pe care îl parcurgem, fie cu o mașină, fie cu un utilaj, este presărat de pericole. Pentru a le depăși, este nevoie de o viteză bună de reacție, de reflexe rapide și de stăpânire de sine. Calități pe care le dobândim în timp și este greu pentru un copil sau adolescent să le aibă. Luați în considerare că, fără aceste lucruri, fiul sau fiica dumneavoastră sunt expuși riscurilor pe care le presupune munca în câmp. Denivelări, șanțuri, obstacole la tot pasul.
Poate copilul dumneavoastră să recunoască un pericol iminent și să rezolve problema rapid și calm?
Este o întrebare care vine în completarea celei anterioare și are rolul de a determina cât este de matur în gândire și cât de bine reacționează copilul dumneavoastră în situații de stres. Așa cum am demonstrat, munca la fermă este presărată de pericole, iar felul în care le facem față și alegerile pe care le luăm într-o fracțiune de secundă pot face diferența între viață și moarte. Autocontrol și experiență.
Acestea au fost doar primele 5 întrebări al căror răspuns trebuie să fie „DA”, pentru ca fiul sau fiica dumneavoastră să poată opera un tractor. Vom completa lista de 10 cu încă 5 întrebări, în ediția viitoare.
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu