Povestea celor 3 frați care au revoluționat licitațiile de utilaje

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Restricțiile pe care autoritățile au trebuit să le impună pentru limitarea numărului de infectări cu virusul COVID-19 au afectat serios lumea utilajelor. În edițiile trecute, am vorbit despre sectorul de vânzări și închirieri de echipamente agricole și de construcții, așa că a venit rândul licitațiilor de utilaje. Și ce alt exemplu mai bun decât Ritchie Brothers, cea mai renumită companie din industrie când vine vorba de organizarea de vânzări publice.

Povestea Ritchie Brothers începe în anul 1958, în Canada, odată cu moștenirea unui magazin de mobilă la mâna a doua. Frații Ken, John și Dave Ritchie aveau nevoie rapid de 2.000 de dolari canadieni pentru a achita o datorie urgentă la bancă. Nu dispuneau de această sumă, iar un prieten i-a sfătuit să scoată la licitație o parte din inventarul de mobilă care nu se vindea. Cei trei frați au urmat acest îndemn și au descoperit, astfel, un nou mod de a face afaceri.

Rețeta câștigătoare care i-a făcut pe frații Ritchie să prospere și să devină un etalon în materie de vânzări publice avea doar două ingrediente. Primul, produsele scoase la licitație nu aveau un preț rezervat, ceea ce înseamnă că ultima ofertă, indiferent de suma oferită, era cea câștigătoare. Asta se traduce în speranța că poți cumpăra un produs la preț de chilipir, așa că participanții la licitațiile organizate de frații Ritchie erau întotdeauna în număr mare. Al doilea ingredient câștigător, odată ce ciocanul bătea în masă în favoarea unui câștigător, acel om lua produsul acasă, indiferent de ofertele ulterioare.

Rețeta Ritchie Brothers a prins la public și afacerea a crescut văzând cu ochii. În anul 1960, cei trei frați canadieni au pătruns în domeniul vânzării de utilaje second-hand, iar magazinul de mobilă la mâna a doua a devenit istorie. Într-o zi ploioasă din 1963, zeci de persoane s-au strâns pentru a participa la o licitație de echipamente grele, însă au trebuit să se ascundă sub cornișa unui magazin din apropiere, pentru a se feri de precipitațiile torențiale. În loc să îi facă pe oameni să stea în ploaie și să inspecteze fiecare utilaj scos la licitație, frații Ritchie au condus utilajele prin fața publicului, iar clienții au licitat în voie, la adăpostul unui acoperiș deasupra capului.

Această metodă a fost păstrată până astăzi, iar persoanele care vor să cumpere un utilaj sunt așezate într-o tribună, iar echipamentele agricole sau de construcții sunt conduse prin fața lor. O metodă rapidă și eficientă, care asigură un flux continuu al vânzărilor și împiedică tergiversarea tranzacțiilor. În 1989, Ritchie Brothers a devenit prima companie de profil care a transmis o vânzare publică în direct și a permis participarea la licitație a clienților care nu se aflau la locul evenimentului. Așadar, o persoană a putut să achiziționeze un utilaj din confortul propriului cămin, uitându-se la televizor.

Site-ul oficial al companiei a fost lansat în anul 1996, iar acesta includea o bază de date cu toate echipamentele aflate la vânzare, iar, în 2002, a fost efectuată prima achiziție 100% online, printr-un serviciu de licitare online. Dacă luăm în considerare că istoria Ritchie Brothers a fost marcată de inovare continuă și de tehnologizare, nu este de mirare că această companie a prosperat în perioadă de criză sanitară și economică. Pandemia a schimbat modul în care percepem tehnologia și, mai ales, modul în care achiziționăm produsele de care avem nevoie.

Statisticile ne spun că, în luna mai a lui 2020, cheltuielile online erau deja cu 77% mai mari decât în aceeași perioadă a anului precedent. Experții consideră că acest progres s-ar fi atins în minimum 5 ani, și nu în doar câteva luni. În plus, este de așteptat ca acest comportament al consumatorilor să nu se schimbe nici după încheierea crizei mondiale. Așadar, dacă luăm în calcul că mediul online este noua realitate a cumpărătorului la nivel mondial, nu este de mirare că o companie ca Ritchie Brothers, care putem spune că a furat startul tehnologic, are doar de câștigat.

Un raport pe 2019 dezvăluie că 78% dintre ofertele câștigătoare au fost plasate pe site-ul companiei sau pe aplicația de mobil Ritchie Brothers. În plus, în perioada pandemiei, numărul utilizatorilor aplicației de mobil a crescut cu nu mai puțin de 90% față de anul precedent. Ar mai fi multe de spus despre sectorul licitațiilor de utilaje și despre istoria Ritchie Brothers, dar noi trebuie să ne oprim aici.

Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu