Cât de dezirabile sunt utilajele electrice

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

În acest articol, vom răspunde la întrebarea: „Când este momentul oportun să facem tranziția de la motoarele termice la cele electrice?”. Fabricanții de utilaje au crescut numărul de produse electrice, așa că acest moment ar putea veni mai devreme decât ne așteptăm sau mai devreme decât ne-am dori.

 

Vom porni de la exemplul unui operator care și-a achiziționat un încărcător telescopic electric marca JCB contra sumei de 69.000 de euro. Adică, mai scump cu 15% decât omologul său diesel. Însă cumpărătorul nu s-a uitat exclusiv la prețul utilajului, ci la costul pe ora de lucru. Concret, un utilaj similar cu motorizare diesel consumă combustibil în valoare de 5 euro pe oră, pe când varianta electrică necesită 2 euro pe ora de lucru. Dacă luăm în calcul și intervalele mai lungi de service, prețul de achiziție mai ridicat se amortizează rapid.

Un astfel de utilaj care lucrează, în medie, 20 de ore pe săptămână, își va amortiza valoarea de achiziție în maximum 7 ani. Deloc rău, spunem noi. Un alt beneficiu este că un încărcător telescopic electric poate fi folosit și la interior, întrucât nu poluează. Deci, nu dăunează sănătății angajaților așa cum ar face-o un utilaj diesel. Totuși, realitatea zilei ne spune că există puțini cumpărători ca cel pe care l-am folosit drept etalon. Actorii din industrie sunt încă sceptici, în pofida avantajelor utilajelor electrice și preferă motorizarea diesel.

 

Publicația Off-Highway Research susține că numărul miniexcavatoarelor electrice vândute anul trecut în Europa este de doar 1.000. Acest număr reprezintă doar 0,5% din totalul miniexcavatoarelor vândute pe bătrânul continent. În comparație, piața auto globală are un comportament cu totul diferit și se estimează că numărul de comenzi de mașini electrice îl va depăși pe cel cu motoare termice în anul 2025. Dacă asta se va întâmpla, vom afla destul de curând.

Mașinile electrice și cele hibrid au reprezentat 15% din totalul vânzărilor de autovehicule în primul semestru al anului 2023, iar trendul este unul agresiv ascendent. Astăzi, există deja 40 de milioane de autoturisme electrice la nivel global. Aici, diferența este făcută de concurența pe piața auto, care face ca prețul mașinilor electrice să scadă și, astfel, să devină accesibile publicului larg. Desigur, trebuie să luăm în considerare și ajutoarele de la stat care susțin practic achiziția de autovehicule electrice.

 

O altă veste bună este că prețul bateriilor litiu-ion este în continuă scădere, ceea ce trage în jos și prețul mașinilor electrice. Concret, de la un al la altul, costul bateriilor s-a redus cu 33%. Dar să ne întoarcem la utilaje. Specialiștii cred că aceste evoluții vor avea efect și asupra echipamentelor de construcții. Proiecția este ca, până anul viitor, miniexcavatoarele electrice să reprezinte 20% din numărul total de unități produse în Japonia și 15% din totalul miniexcavatoarelor produse în Europa și China. Până în 2030, se așteaptă ca aceste procente să crească până la 30%.

Companiile de închiriere de utilaje par să fie forța motrice a tranziției către echipamente electrice, dacă luăm în calcul comenzile de mii de unități de anul trecut. Compania franceză Loxam a împrumutat 130 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții, cu promisiunea că jumătate din buget va fi cheltuit exclusiv pe echipamente electrice. Compania olandeză Boels este poate cel mai elocvent exemplu, dacă luăm în calcul că 80% din flota sa de 840.000 de unități este compusă din utilaje electrice. Totuși, trebuie să luăm în considerare că majoritatea achizițiilor vizează nacele, care, cu precădere, sunt alimentate electric.

 

Noi trebuie să ne oprim aici, dar vom mai trata acest subiect și în articolele viitoare. Până atunci, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu