Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Astăzi, vorbim despre nivelul emisiilor de dioxid de carbon în industria construcțiilor. Tot mai multe companii din acest domeniu sunt nevoite să reducă poluarea în urma presiunilor venite din partea clienților, angajaților, acționarilor și a societății civile, în general.
Conform unei analize a publicației International Construction, cei mai mari 50 de producători de utilaje, firme de închiriere de echipamente și companii din domeniul construcțiilor și-au luat angajamentul de a reduce emisiile de dioxid carbon și de a avea un impact minim asupra planetei. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. În urma unui studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite, a reieșit că poluarea a fost diminuată cu 12% în 2020 față de anul precedent. Dar situația aici a fost circumstanțială și are directă legătură cu sistarea activității, sistare impusă de COVID-19.
Totuși, se pare că este nevoie de mai mult dacă vrem să stopăm încălzirea globală. Potrivit estimărilor ONU, emisiile de dioxid de carbon vor crește cu 1% în acest an față de 2022. Organizația Națiunilor Unite dă vina pe guvernanți, pentru că nu înăspresc legislația, nu verifică activitatea companiilor care poluează cel mai mult și, desigur, nu dau sancțiuni.
Totodată, reprezentanții ONU susțin că marii poluanți fie nu și-au setat niște obiective ambițioase, fie nu își respectă angajamentele. Chiar dacă multe companii au promis că își vor reduce emisiile de dioxid de carbon, foarte puține au menționat când vor face asta și în ce mod. Și mai puține au promis că își vor elimina emisiile. Din cele 50 de organizații chestionate de International Construction, mai puțin de jumătate au fost pe deplin transparente.
Doar finlandezii Metso Outotec și canadienii SNC Lavalin Group și-au asumat ca, până în 2030, să nu mai polueze deloc, iar producătorii suedezi Volvo și Scania, până în 2040. Alte 15 companii din domeniul construcțiilor au stabilit ca termen de eliminare a emisiilor de dioxid carbon anul 2050. În fond, 2050 este termenul limită la care trebuie să diminuăm gazele cu efect de seră cu cel puțin 50% dacă nu vrem ca încălzirea globală să depășească 1,5 grade Celsius.
Conform unei anchete a Organizației Națiunilor Unite, este aproape imposibil de stabilit în ce măsură producătorii de utilaje și companiile din domeniul construcțiilor își respectă promisiunile de a reduce poluarea. Ca să simplificăm, eliminarea emisiilor de dioxid de carbon se poate face în 3 pași. Prima dată, trebuie stabilite măsurile pe termen scurt, mediu și lung ce trebuie luate pentru diminuarea poluării. Apoi, companiile trebuie să se concentreze pe propriile acțiuni de a elimina emisiile de dioxid de carbon, și nu pe măsuri compensatorii.
Printre acestea, achiziția de certificate de emisii de dioxid carbon sau plantarea de copaci. Al treilea pas, și poate cel mai important, este includerea conceptului de stopare a încălzirii globale în valorile companiei. Asta înseamnă să te aprovizionezi doar de la fabricanți care nu poluează, să produci utilaje ecologice și să dezvolți parteneriate doar cu entități care îți împart viziunea.
Desigur, toate aceste acțiuni sunt restrictive și pot afecta drastic profitul unei companii, așa că nu este de mirare că acest ultim pas este foarte greu de făcut. Prețul plătit de o organizație, fie ea și de renume mondial, se poate dovedi prea mare, așa că reticența marilor producători de utilaje este de înțeles. O soluție vine din partea ONU, care le propune acestor companii un parteneriat, prin care să stabilească împreună o strategie realistă de reducere a poluării și, totodată, să primească sprijin și consiliere de specialitate în acest sens.
Vom dezvolta subiectul într-un articol viitor. Până atunci, să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu