7 motive de optimism pentru industrie

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Domeniul construcțiilor se află într-o continuă dinamică, iar situația este volatilă la nivel internațional, chiar dacă, cel puțin ipotetic, de pandemie am scăpat. Repercusiunile țin de încetinirea creșterii economice, întârzieri pe lanțul de distribuție și costuri tot mai mari. Slavă Domnului, sunt și motive de optimism, iar astăzi ne vom concentra pe veștile bune pentru domeniul construcțiilor.

 

Primul motiv încurajator este că au revenit marile expoziții de utilaje. La final de octombrie anul trecut, Bauma și-a redeschis porțile pentru vizitatorii din toată lumea, iar evenimentul a reprezentat un real succes. Bilanțul este următorul: Bauma 2022 a însemnat 614.000 de metri pătrați de spațiu expozițional, peste 3.200 de producători și companii reprezentate și aproape o jumătate de milion de participanți. Urmează SaMoTer, între 3 și 7 mai, și ConExpo, între 14 și 18 martie, ambele anul acesta.

A doua veste bună este legată de decizia producătorilor de utilaje de a paria pe alimentarea cu hidrogen. 2022 a fost anul în care fabricanții au mers mai departe de electrificarea echipamentelor de construcții și au căutat alternative. Un exemplu în acest sens fiind JCB, care plănuiește să investească 100 de milioane de lire sterline în dezvoltarea de motoare pe bază de hidrogen.

 

Totodată, fabricantul francez Manitou le-a propus clienților săi un prototip de încărcător telescopic alimentat cu hidrogen. Strategia companiei este ca 43% din numărul total de utilaje care ies de pe linia de producție să aibă un nivel scăzut de emisii poluante. Termenul pentru îndeplinirea acestui obiectiv este anul 2030.

Al treilea motiv de optimism pentru industrie ține de ascensiunea rapidă pe care o cunoaște energia eoliană. Vântul aduce profit, dar sunt necesare investiții puternice în acest sector și, mai ales, este mare nevoie de specialiști. Mai exact, peste o jumătate de milion de tehnicieni până în anul 2026. Asta, pentru că tot mai mulți antreprenori investesc în acest domeniu și creează parcuri eoliene, pentru a atinge obiectivul global de a avea zero emisii poluante până în 2050.

 

Mai departe de acest țel ambițios, realitatea este că se construiește masiv în sectorul eolian și este suficient loc de creștere timp de zeci de ani, estimează specialiștii. Deci, terenuri, utilaje de construcții și locuri de muncă.

Motivul numărul patru pentru a crede într-un viitor mai bun poate fi redus la o sumă de bani. 1,2 trilioane de dolari, mai exact. Atât se va investi în dezvoltarea infrastructurii americane. Indiferent de nișă, dacă lucrezi în construcții în Statele Unite, vei avea doar de câștigat. Mijloacele de transport vor cunoaște o evoluție rapidă, iar 550 de miliarde vor fi cheltuite pe crearea de autostrăzi, drumuri, șine de cale ferată și poduri.

 

A cincea veste îmbucurătoare pe care v-o dăm ține de numărul record de utilaje de construcții care s-au vândut în anul 2021. Mai exact, la nivel global, s-au comercializat 1,28 de milioane de echipamente de construcții, iar sumele încasate pentru acestea au depășit 127 de miliarde de dolari. În schimb, pentru anul acesta și pentru 2024, vânzările se vor tempera, însă nu la un nivel alarmant.

Al șaselea motiv de bucurie ține de angajamentul producătorilor de utilaje de a reduce emisiile de dioxid de carbon, schimbare pe care o vedem tot mai clar. Desigur, mai e mult până departe, însă vedem că marile companii au luat atitudine și au fabricat motoare mai puțin poluante și s-au orientat către electrificarea industriei.

 

A șaptea veste care ne dă speranțe de mai bine are legătură cu închirierea de utilaje. Sectorul rental câștigă teren și se pare că a făcut față pandemiei, date fiind creșterile înregistrate în ultima perioadă. Tot mai mulți clienți preferă să închirieze un echipament de construcții, decât să se împovăreze cu o achiziție costisitoare.

Noi trebuie să ne oprim aici, însă, până data viitoare, vă doresc să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu