Cum să cumperi un utilaj fiabil

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Ne-ați comunicat că vreți să aflați mai multe informații despre cum să achiziționați un echipament second-hand fiabil, așa că acest articol vi se adresează. Cumpărarea unui utilaj presupune mai mult decât cercetarea pieței și planificarea în detaliu a achiziției propriu-zise. Este important să aveți banii necesari efectuării acestei tranzacții costisitoare, iar bugetul trebuie să fie un factor primordial în luarea deciziei de cumpărare.

 

Unitățile bancare vă pot oferi condiții avantajoase de creditare sau leasing, atunci când nu puteți achiziționa un produs cu banii jos. Puțini își permit asta. Vestea bună este că anumiți dealeri de utilaje au parteneriate cu mai multe bănci și vă pot oferi suport în ceea ce privește finanțarea. Asocierea unei companii din industrie cu bănci de renume vine la pachet cu diferite avantaje de creditare, între care și dobândă preferențială. Așa că luați în considerare și acest beneficiu.

Inspectarea utilajului pe care urmează să îl cumpărați este esențială. Dacă testarea echipamentului înaintea achiziției propriu-zise nu este permisă, evitați vânzătorul respectiv. Asta dacă nu cumva achiziția vine la pachet cu o garanție solidă în ceea ce privește buna funcționare a utilajului. Ideal ar fi să fiți însoțit de un tehnician experimentat, care să testeze echipamentul în detaliu.

 

Totodată, dedicați operațiunii de inspectare suficient timp, dacă nu doriți să vă treziți cu un utilaj care are vicii ascunse. Dacă observați că cel care vrea să vă vândă echipamentul dorit este nerăbdător, se grăbește sau are o atitudine ostilă, cel mai bine este să renunțați la tranzacție. Cel mai probabil, are ceva de ascuns. Per ansamblu, un utilaj curat ar trebui să fie un bun indicator asupra mentenanței, dar numai o inspecție în detaliu va releva dacă prima impresie este și cea corectă.

O inspecție ca la carte se face în 4 pași simpli. În primul rând, trebuie analizată structura utilajului, caroseria și felul în care se prezintă vizual echipamentul respectiv. Aici includem eventualele elemente descentrate, lovituri ale caroseriei sau suduri. Atenție mare la părțile revopsite. În al doilea rând, trebuie să inspectați motorul utilajului și tot ce ține de partea mecanică. Atenție la scurgeri de lichide și piese schimbate. Totodată, verificați puterea motorului și eventualele semne de uzură.

 

În al treilea rând, controlați sistemul hidraulic. Nu are rost să insistăm asupra acestui aspect, pentru că știți prea bine că hidraulica este esențială pentru productivitatea utilajului. Și aici, căutați scurgeri și mișcări largi ale brațelor și cilindrilor. În al patrulea rând, verificați atașamentele. Dacă achiziționați un excavator, de exemplu, uitați-vă cu atenție la cupă, dar și la brațul de săpare. Dacă identificați daune majore, faceți un pas în spate.

Concluziile acestor 4 categorii trebuie să determine decizia dumneavoastră de cumpărare. Dacă toate 4 sunt în stare bună sau pot fi remediate cu ușurință, atunci vă sfătuim să achiziționați utilajul. Dacă, dimpotrivă, motorul este defect, să spunem, celelalte 3 aspecte nu își mai au rostul. Sub nicio formă, nu trebuie să cumpărați un echipament dacă unul dintre cele 4 sisteme este compromis.

 

În încheiere, vă prezentăm o listă scurtă cu lucrurile pe care le face un tehnician atunci când verifică un utilaj second-hand. Prin urmare, vă îndemnăm să le faceți și dumneavoastră.

  • ascultați sunetul motorului și căutați scurgeri de ulei
  • luați o mostră de ulei de motor și analizați calitatea acestuia
  • uleiul hidraulic și cel pentru transmisie trebuie inspectate cu atenție
  • încercați toate vitezele utilajului și manevrabilitatea acestuia
  • rugați-l pe vânzător să vă arate toate comenzile
  • verificați acuratețea comenzilor și mișcările manetelor sau comutatoarelor
  • zgomotele la cuplarea sistemului hidraulic trădează vicii ascunse
  • folosiți frâna și fiți atent la zgomotele produse pe frânare
  • atenție la suduri, fisuri și elemente desprinse ale caroseriei sau brațului
  • căutați locurile care se uzează cel mai frecvent, în funcție de utilaj
  • fiți atent ca atașamentele să fie compatibile cu utilajul inspectat

 

Acestea au fost lucrurile la care trebuie să fiți atent înainte de a achiziționa un echipament la mâna a doua. Până data viitoare, să auzim numai de bine și succes în cumpărarea utilajului visat!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu