Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Astăzi vorbim despre rolul roboților în domeniul construcțiilor și despre cum schimbă inteligența artificială munca pe șantier. Chiar dacă pare un subiect futurist, realitatea este că roboții deja lucrează cot la cot cu muncitorii. O companie britanică este printre primele din lume care a achiziționat un robot creat de americanii de la Boston Dynamics, cu rolul de a supraveghea activitatea pe șantier, de a face măsurători și chiar de a înlocui factorul uman.
Spot este numele angajatului robotizat care contribuie la construirea unei centrale electrice din Regatul Unit. Sarcinile pe care Spot trebuie să le ducă la îndeplinire pe șantier sunt efectuarea de fotografii la 360 de grade, scanarea împrejurimilor pentru crearea de imagini tridimensionale și măsurarea cu precizie a suprafețelor. Marele avantaj al folosirii unui astfel de robot în construcții este că un manager nu mai trebuie să se deplaseze personal pe șantier pentru a verifica stadiul lucrării sau pentru a identifica eventualele greșeli de execuție.
Spot este asemuit cu un câine, mai ales pentru că este de dimensiunea unui dalmațian și are mișcări canine. Diferența este că articulațiile sunt inverse și are genunchii la spate, după cum se amuză colegii lui de șantier. Desigur, o diferență notabilă este că Spot nu are cap, ci i se montează diferite accesorii în funcție de sarcina pe care o are de îndeplinit. Dacă trebuie să mapeze o suprafață, în loc de cap are senzori, dacă trebuie să manevreze lucruri, primește un braț mecanic, iar lista poate continua.
Managerul de șantier spune, zâmbind, că productivitatea a scăzut puțin pe șantier, pentru că muncitorii se opresc pur și simplu din lucru atunci când Spot trece pe lângă ei și îi urmăresc fiecare mișcare. Din fericire, prin natura noastră, ne obișnuim rapid cu inovația, așa că și muncitorii vor ajunge curând să considere prezența roboților pe șantier un lucru absolut normal.
Spot poate urca și coborî scări cu ușurință și poate evita obstacole aflate pe traseul lui prestabilit, totul datorită inteligenței artificiale. Chiar dacă pare drăguț de la distanță, odată ce se apropie la trap, unii muncitori l-au catalogat drept amenințător. Desigur, acest robot nu este subiect de film SF, așa că nu-i poate pune în pericol în niciun fel pe colegii săi de șantier pentru că este programat să evite orice fel de contact direct.
Revenind la lucrarea pe care Spot o face în Regatul Unit, el trebuie să se asigure că podeaua este perfect plată, așa că acționează ca un boloboc de mare precizie. Cu ajutorul unui laser, robotul măsoară suprafața construită și marchează zonele inegale cu roșu, iar pe cele perfect drepte, cu verde. Astfel, muncitorii pot interveni exact în locurile în care este nevoie.
Compania americană Boston Dynamics l-a lansat oficial pe Spot în 2016, iar comercializarea acestor roboți a început în 2020. Prețul de pornire este de 74.500 de dolari și urcă în funcție de accesoriile comandate. Deja, Spot a fost folosit pentru o mulțime de aplicații, de la verificarea pachetelor suspecte pentru poliție, identificarea de pericole structurale la ruinele din Pompeii, până la patrularea stației spațiale deținute de Elon Musk.
Prețul lui Spot este restrictiv pentru mulți și reprezintă un impediment major în decizia de a include roboții în domeniul construcțiilor. Din fericire, chinezii s-au gândit la asta și au creat patrupezi mecanizați care se vând la prețuri derizorii. Modelul Unitree Go1 costă doar 2.700 de dolari, respectiv de 27 de ori mai puțin decât Spot. Desigur, americanii ne vor atrage atenția că robotul lor este mai performant și că Unitree este doar o copie ieftină, însă dumneavoastră decideți.
Când vor apărea roboții și pe șantierele din țara noastră este greu de intuit. Singura certitudine este că acest lucru se va petrece. Cum în urmă cu 140 de ani lopata a fost înlocuită de primul excavator hidraulic, tot așa se va întâmpla și cu roboții, care vor înlocui oamenii pe șantiere.
Revenind la utilitatea lui Spot, cu ajutorul acestuia un șef de șantier se poate afla în cealaltă parte a lumii și poate verifica dacă un element a fost instalat corect și la timpul potrivit. Totodată, poate să îi trimită clientului fotografii sau videoclipuri care să îi dovedească acestuia că un anumit sector al lucrării este finalizat și, astfel, clientul să facă plățile la timp, fără scuze sau amânări.
Pentru a vedea progresul unei lucrări în timp real, Spot se așează în același loc la ore fixe și face poze panoramice. Este o sarcină simplă, care nu ar trebui să cadă în mâna unui inginer calificat. În fond, i-ar răpi din timp și imaginile capturate nu ar avea precizia milimetrică pe care o asigură un robot.
Majoritatea proiectelor de construcții se lovesc de întârzieri și creșteri de costuri. Iar cauzele țin de monitorizarea activității muncitorilor și managementul șantierului. Spot rezolvă aceste probleme prin colectarea de informații în timp real, cu o frecvență sporită. Prin urmare, responsabilii de șantier au o imagine clară asupra stadiului lucrării și pot corecta rapid situația dacă lucrurile nu merg în direcția dorită.
Robotul nostru este implicat și într-un program pilot care testează utilitatea conectivității 5G în construcții. Concret, compania pentru care lucrează acum a primit o subvenție din partea Guvernului Britanic pentru a explora potențialul rețelei 5G. Această tehnologie va revoluționa conectivitatea la internet și va crește viteza de transfer de date la cote foarte înalte. În plus, se vor putea crea rețele private 5G care se vor limita la a funcționa doar într-un anumit spital, fabrică sau, desigur, șantier.
Pe de altă parte, o preocupare a dezvoltatorilor este faptul că Spot este expus atacurilor informatice. Un hacker priceput poate prelua controlul robotului și poate afla informații confidențiale despre un șantier sau chiar poate sabota lucrarea. Tocmai de aceea, Spot este ținut într-un spațiu închis și este atent monitorizat atunci când își face treabă.
„Versatilitate” este cuvântul de ordine atunci când vorbim despre Spot. În fond, acest robot este o platformă care transportă de colo-colo diferite instrumente de lucru: un scanner, o cameră foto sau video, un detector termic sau un monitor de măsurat calitatea aerului. Practic, orice instrument pe care doriți să îl controlați de la distanță și care să vă furnizeze automat rezultatele.
Chiar dacă prețul de 74.500 de dolari pare piperat, trebuie luat în calcul că Spot înlocuiește mai mulți specialiști, iar costurile cu forța de muncă sunt tot mai mari odată cu deficitul de personal din construcții. În plus, un robot nu își ia vacanță, nu are concediu medical și poate să lucreze zi și noapte, în ploaie sau viscol. Spot are o autonomie de doar 90 de minute, așa că, după o oră și jumătate de lucru, robotul nostru trebuie să se întoarcă la sursă și să se încarce, operațiune care poate dura până la 2 ore.
În viitorul nu foarte îndepărtat, Spot va putea să ridice obiecte sau materiale și să le transporte pe distanțe scurte. Ipotetic, acest robot va înlocui un utilaj sau chiar oamenii de pe șantiere. Posibilitățile sunt limitate doar de imaginația noastră. Gândiți-vă că Spot ar fi de 10 ori mai mare decât este acum și că este echipat cu un braț mecanic. Rezultatul va fi o dexteritate umană, dar la scară mare. Va putea să așeze greutăți în locuri inaccesibile cu acuratețea unui om.
Următorul pas evolutiv pentru Spot este să construiască în mod autonom și să preia sarcinile de muncitor calificat. Creatorii acestuia susțin că acest lucru este doar o chestiune de timp și că roboții sunt cei care vor construi clădirile de mâine. Desigur, acest aspect creează și motive de îngrijorare. Ce se va întâmpla cu forța de muncă, va crește șomajul, vom fi înlocuiți de inteligența artificială? Doar viitorul ne poate răspunde.
Până atunci însă, vă doresc să fiți sănătoși și să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu