Bun găsit, pasionați ai utilajelor!
Vorbim despre marii producători de echipamente la nivel mondial, vorbim despre Fiat. În articolul precedent, am analizat debutul producătorului italian, în 1899, și ascensiunea acestuia, în pofida celor două războaie mondiale.
Să nu uităm că, în perioada postbelică, numele Fiat a devenit strâns legat de cel al Uzinei Tractorul Brașov. Între anii 1963 și 1968, UTB a fabricat tractoare sub licența Fiat. Practic, Tractorul Brașov a cumpărat o licență Fiat și, astfel, s-a născut Universal 650, produsul premium al fabricii românești. Motorul Fiat folosit pe acest utilaj agricol avea 45 de cai putere. Până în anii ‘90, tractoarele Fiat au reprezentat o importantă sursă de inspirație pentru Uzina Tractorul Brașov. În 2003 chiar, Grupul Fiat era în cărți pentru achiziția fabricii din Brașov, însă afacerea a picat, iar restul e istorie.
Revenind la istoria Fiat, în 1951, a fost lansat modelul 25 R, un tractor emblematic pentru reputația producătorului italian. Un utilaj inovator, vopsit în portocaliu, de această dată, și extrem de versatil. Pe motorină sau benzină, pe roți sau șenile, agricol sau forestier, Fiat 25 R s-a vândut în nu mai puțin de 45 de mii de exemplare.
Tractorul pe șenile Fiat 60 a fost lansat în 1956 și a reprezentat un punct de cotitură pentru producătorul italian. Asta pentru că Fiat a devenit lider mondial pe segmentul de tractoare pe șenile. Un an mai târziu, producătorul italian a lansat modelul 18, un best-seller al anilor ‘50. 1957 a fost anul în care Fiat a depășit numărul de 100 de mii de tractoare vândute în toată lumea.
În 1962, a fost lansată seria Diamante, care a consolidat poziția Fiat pe piața din Europa. Noile tractoare beneficiau de inovații tehnologice la cutia de viteze, diferențial și cuplu. 5 ani mai târziu, linia de tractoare Nastro d‘Oro, linia de aur, a stabilit noi repere în materie de dezvoltare tehnologică, performanță în câmpul muncii și consum de combustibil. Anii ‘70 au însemnat depășirea pragului de 100 de cai putere, cu super-tractorul Fiat 1000, de 110 cai putere.
În 1975, Fiat a lansat seria 80, iar aceste tractoare au fost primele din lume care au avut cabina integrată în caroserie. Pentru prima dată, caroseria era un tot unitar. Iar designul acestui tractor a fost semnat de Pininfarina. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu numele, Pininfarina este o renumită companie care a lucrat cu Ferrari și Maserati. Pentru a profita la maximum de utilajele produse, unele tractoare Fiat au fost adaptate pentru sectorul construcțiilor și, cu doar câteva modificări, au fost transformate în buldozere.
Fuziunile și parteneriatele au reprezentat o parte importantă din filosofia italiană de business. În 1974, Fiat își unește forțele cu americanii de la Allis Chalmers și așa ia naștere brand-ul Fiat Allis, care a rezultat în producția de utilaje de construcții. De la buldozere, excavatoare, încărcătoare frontale, la buldoexcavatoare. Acestea erau fabricate în Italia, Brazilia, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Iar, la începutul anilor ‘80, producătorul italian a importat tractoare ieftine produse în Argentina sub licența Fiat.
Fiat a încheiat o alianță cu americanii de la Versatile, iar rezultatul a fost producția de tractoare de mare putere, care ajungeau până la 350 de cai putere, sub brand-ul Fiat Versatile. În 1981, Fiat a preluat compania Laverda și a demarat producția de combine agricole. La mijlocul anilor ‘90, Fiat s-a aliat cu Hitachi, pentru a produce utilaje de construcții, sub denumirea Fiat Hitachi. Iar lista poate continua.
În mijlocul acestor fuziuni spectaculoase, în 1977, Fiat Trattori a devenit Fiat Agri și a schimbat culoarea tractoarelor, din portocaliu în vișiniu. În 1984, Fiat Agri a lansat legendara serie 90, care a introdus un nou nivel de confort pentru operator, cu aer condiționat și un nivel de zgomot extrem de redus la acea vreme. Doar 80 de decibeli.
În 1993, Fiat Agri a preluat compania Ford Tractor, care, în urmă cu doar câțiva ani, preluase New Holland, specialiști în foraje și combine agricole. În 1999, situația s-a lămurit. Denumirile Fiat Agri și Ford au dispărut, pentru a face loc brand-ului New Holland. Totuși, moștenirea Fiat Agri se regăsește în simbolul frunzei, iar moștenirea Ford se regăsește în culoarea albastră din logo. În 1999, Grupul Fiat achiziționează Case Corporation și, alături de New Holland, devine CNH Global, lider în sectorul utilajelor agricole.
Atât despre istoria producătorului Fiat. Ca întotdeauna, promitem să mai intrăm în biblioteca vremii și să vorbim și despre istoria altor mari producători de utilaje. Așteptăm sugestiile dumneavoastră pe adresa redactie@utilaje.tv.
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu