Cum să îți cumperi un cilindru compactor fiabil

Bun găsit, pasionați ai utilajelor!

Cilindrii compactori sunt utilaje care funcționează după niște principii simple, la prima vedere. Compactează solul prin greutatea proprie și prin vibrațiile pe care le produc. Dar, chiar dacă vorbim despre un utilaj aparent rudimentar, asta nu înseamnă că în spatele funcționării acestuia nu se află niște mecanisme complexe și, totodată, supuse deteriorării. Bineînțeles, acest lucru se întâmplă, cu precădere, atunci când mentenanța cilindrului compactor nu este o prioritate pentru proprietar sau atunci când utilajul este exploatat necorespunzător.

Cilindrii compactori sunt utilaje care lucrează la foc automat, câte două-trei schimburi pe zi. Iar un astfel de utilaj, dacă nu este întreținut corespunzător, poate ajunge o ruină. Cilindrul compactor este un utilaj expus la foarte mult praf, care afectează turbinele și motorul. De cele mai multe ori, aceste probleme sunt dificil de depistat, așa că se impune o evaluare profesionistă.

Calitatea combustibilului folosit este foarte importantă. Iar urmările nefaste se răsfrâng asupra injectoarelor. Doar unul costă 500 de euro, iar sfatul specialiștilor este ca toate injectoarele să fie schimbate, nu doar cel defect, pentru a evita defecțiunile în lanț. Am întâlnit o problemă când un injector era foarte uzat, din cauza folosirii combustibilului de proastă calitate. Urmarea a fost un piston topit. A fost necesară refacerea întregului motor, iar costurile au ajuns la 3.500 de euro.

Dacă reparațiile, de-a lungul anilor, au fost făcute cu piese after-market, componentele sunt predispuse la defecțiuni. Așa cum se întâmplă în cazul majorității utilajelor, proprietarii acestora aleg cea mai rapidă și cea mai ieftină metodă de reparație. Dar asta nu înseamnă că este și cea mai eficientă variantă. Asta poate duce la deteriorarea altor piese și chiar la distrugerea cilindrului compactor.

Transmisia este o componentă esențială a cilindrului compactor. Componentele foarte uzate duc la zgomote puternice în timpul operării utilajului, vitezele nu mai pot fi schimbate, iar cilindrul compactor pur și simplu nu mai are putere. Nu de puține ori, nu funcționează tracțiunea pe un cilindru. Un hidromotor de marș costă în jur de 5 mii de euro, în funcție de dimensiunea și tipul cilindrului compactor. În plus, transmisia are o durată de viață limitată și trebuie înlocuită. După 10 ani sau 10 mii de ore de lucru. Costurile pornesc de la 7 mii de euro și pot fi duble, în funcție de modelul cilindrului compactor.

O pompă hidraulică slăbită înseamnă o putere insuficientă a cilindrului compactor. Pompa se uzează treptat, de-a lungul exploatării, iar asta duce la o productivitate scăzută și chiar deteriorarea altor componente esențiale. Pompa hidraulică este poate cel mai important element al cilindrului compactor. Dacă aceasta este deteriorată, utilajul nu va emite vibrațiile necesare pentru nivelarea solului. Iar o pompă hidraulică nu este deloc ieftină. Prețul pornește de la 3 mii de euro și poate ajunge la peste 10 mii.

Tampoanele de vibrare pot fi coapte sau chiar rupte, din cauza compactării pe roci mari sau betoane. Iar un set costă aproximativ 3 mii de euro. Problema este că tampoanele de vibrare sunt foarte dificil de schimbat, pentru că tamburul trebuie complet demontat și dat jos de pe șasiu. Sistemul de vibrații este o altă componentă expusă deteriorării, din cauza lipsei uleiului. Iar o astfel de componentă ajunge la 8 mii de euro, în funcție de modelul cilindrului compactor. În aceeași ordine de idei, articulația dintre șasiu și tambur este supusă la o uzură excesivă, din cauza vibrațiilor și forțelor cărora trebuie să le facă față în timpul lucrului. Reparația este una destul de costisitoare și necesită un consum mare de resurse. Componentele costă aproximativ 3 mii de euro, iar manopera, minimum o mie de euro.

Cilindrii hidraulici sunt foarte importanți în buna funcționare a unui cilindru compactor. Din cauza uzurii, odată ajunși în exploatare, încep să curgă. Reparația nu este neapărat scumpă, undeva între 500 și o mie de euro, însă dacă trebuie reparați toți cilindrii hidraulici – ceea ce se și întâmplă, de obicei –, costurile vor crește considerabil. Totodată, furtunurile îmbătrânite și coapte se sparg, odată ce utilajul este pus, efectiv, la lucru. Asta înseamnă câteva zile pierdute cu manopera și mizeria ce rămâne în urma a zeci de litri de ulei care ajung pe componentele cilindrului compactor.

Atenție la fisuri și rupturi. Pentru a masca o sudură, zonele afectate sunt vopsite și sunt foarte greu de identificat, dacă nu sunteți profesionist în domeniu. De regulă, în urma unei astfel de deteriorări a cilindrului compactor, utilajul este vândut imediat, din cauza riscului ca sudura să nu reziste la efort. Totodată, reviziile sunt deosebit de importante pentru buna funcționare a cilindrilor compactori, însă proprietarii acestora neglijează, de cele mai multe ori, mentenanța. Bineînțeles, acest aspect duce la o serie de probleme.

Așadar, dat fiind numărul foarte mare de defecțiuni care pot apărea după achiziția unui cilindru compactor second-hand, vă recomandăm să apelați întotdeauna la profesioniști. Căutați acel importator care să vă poată garanta achiziția unui cilindru compactor de calitate și conform descrierii. Fără vicii ascunse și fără surprize neplăcute.

Să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu