Nevoia de tehnologizare în construcții

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Când spunem „prejudecăți”, ne gândim la păreri și idei preconcepute, care nu pot fi depășite. În cazul construcțiilor, situația este ceva mai complicată pentru că vorbim despre un comportament retrograd al unor actori din industrie, care nu permite ca acest domeniu să acceadă la următorul nivel de performanță. Printre principalele piedici în calea dezvoltării, se numără instrumentele de lucru învechite și deficitul de personal.

Planera, o renumită companie americană specializată în planificarea în detaliu a proiectelor de construcții, a efectuat un amplu sondaj de opinie pentru a afla de ce acest domeniu nu evoluează în pas cu vremurile. La studiul realizat de Planera, au participat manageri și directori din domeniul construcțiilor, așadar doar factori decidenți.

 

Nu mai puțin de 78% dintre respondenți cred că afacerea lor ar prospera dacă mai mulți angajați ar fi implicați în procesul de planificare a activității. Asta se traduce în alinierea la un obiectiv comun. Să presupunem că o companie de construcții câștigă o licitație pentru realizarea unui drum. De obicei, șeful de șantier ia deciziile și le transmite subalternilor. Ce propun respondenții studiului despre care vorbim este ca un număr mare de angajați să fie parte a procesului decizional. Astfel, termenele și costurile de realizare ar fi mai precise și mai aproape de realitate.

 

Vreți să implicați mai mulți angajați în planificare?

În ceea ce privește atragerea de personal care să aibă competențe informatice, 37% dintre manageri susțin că întâmpină mari dificultăți. Lucrătorii în construcții nu sunt foarte familiarizați cu tehnologia pentru că nu sunt instruiți și angajatorii nu investesc în software. Mulți patroni nu cred în avantajele tehnologiei de vârf și au rămas prizonieri în trecut. Acest comportament anacronic îi ține în zona de confort, dar îi oprește să evolueze. Iar când pe piață apare o companie avangardistă, se lovește de deficitul de personal specializat. Este un cerc vicios.

 

Care sunt principalele provocări cu forța de muncă?

Totuși, părerile sunt împărțite printre cei care au făcut trecerea la un software avansat. Doar o treime dintre aceștia sunt mulțumiți de tehnologia pe care o folosesc, iar restul de două treimi manifestă un grad ridicat de frustrare. Concret, 66% dintre respondenți consideră că programele informatice sunt greu de folosit și le îngreunează activitatea. Aici, pot fi două cauze. Prima cauză ar fi rezistența oamenilor la schimbare, iar a doua, alegerea unui software învechit sau neintuitiv. În ambele cazuri, rezolvarea problemei ține de comunicare și deschidere către nou.

 

Sunteți mulțumit de tehnologia pe care o folosiți?

Revenind la capitalul uman, doar 38% dintre managerii chestionați consideră că au suficient personal calificat în domeniul construcțiilor. Aici, vorbim despre deficitul de pe piața muncii despre care am vorbit și în alte articole. Pricipalele cauze țin de reticența tinerilor de a activa în construcții, de condițiile grele de lucru și de ieșirea de pe piața muncii a unei mase mari de oameni care fie s-au reprofilat, fie s-au pensionat. Incidental, tot 38% dintre respondenți plănuiesc să facă angajări. Acest lucru se traduce în speranța că va crește numărul proiectelor de construcții.

 

Aveți suficienți angajați pentru proiecte suplimentare?

La capitolul nevoi, lista managerilor din construcții include capitalul uman și tehnologia. 27% dintre respondenți susțin că depind întru totul de găsirea unor angajați specializați dacă vor să se extindă, iar 17% plănuiesc să investească în noi tehnologii. Un procent și mai mare, de 54%, consideră că dezvoltarea companiei depinde în egală măsură de personalul calificat și de folosirea unor programe informatice de profil.

 

De ce aveți nevoie pentru a face performanță?

Noi trebuie să ne oprim aici, dar așteptăm părerile dumneavoastră asupra acestui subiect. Până data viitoare, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu