Bun găsit, pasionați ai utilajelor!
Procesul de achiziție a unui utilaj este un pas esențial în dezvoltarea afacerii dumneavoastră. Este o decizie ce implică luarea în calcul a cel puțin 3 factori majori: nevoie, buget și preferințe. Asta înseamnă că trebuie să stabiliți ce tip de echipament vă va ajuta să vă creșteți profitul sau să vă ușurați munca, de ce sumă de bani dispuneți pentru această investiție și ce v-ar plăcea să vă cumpărați. Un produs nou, second-hand, un brand anume și așa mai departe. Dar, poate cel mai important, ar trebui să vă preocupe fiabilitatea noului dumneavoastră echipament. Adică, să vă achiziționați un utilaj care prezintă siguranță în funcționare.
Fiabilitatea este determinată de marca și modelul utilajului, țara de proveniență, anul de fabricație, motorul, transmisia, dotările de care dispune și multe altele. Aceste detalii pot fi aflate cu ajutorul seriei de șasiu. Important este ce faceți cu toate aceste specificații tehnice. Este nevoie de timp și implicare, pentru o documentare meticuloasă. Este un efort considerabil, așa că venim în ajutorul dumneavoastră cu informații prețioase.
Se spune că totul pleacă de la bani. Și, când vorbim de echipamente performante, aspectul financiar nu este de neglijat. În funcție de suma de care dispuneți, puteți opta pentru un produs nou sau second-hand. Bineînțeles, un utilaj nou este de preferat, însă prețul acestuia poate fi și de 3 ori mai mare decât dacă v-ați lua unul la mâna a doua. Avantajul unui echipament nou este că acesta vine la pachet cu o garanție de la 1 an la 3 ani, de regulă. Perioadă în care producătorul vă garantează că nu veți avea probleme. Iar, dacă totuși vor fi, nu mai este grija dumneavoastră. Dezavantajul unui produs nou este că ați pierdut din start cel puțin 20% din valoarea lui în momentul în care acesta a ieșit din reprezentanță.
Un utilaj second-hand este, în primul rând, mai avantajos ca preț. În funcție de orele lucrate și de vechimea acestuia, prețul poate fi un chilipir față de un produs nou. Iar, dacă veți face achiziția de la un importator de încredere, atunci veți primi și garanție și siguranța unui echipament fiabil. În plus, costul unui utilaj second-hand poate fi amortizat mult mai rapid decât dacă v-ați cumpăra unul nou. În funcție de volumul dumneavoastră de muncă, banii investiți – căci un echipament este o investiție, nu o cheltuială – pot fi recuperați în aproximativ 2 ani.
Pentru a stabili cu exactitate dacă un utilaj este fiabil, aveți nevoie de o serie de informații prealabile. Detalii generale despre el și despre dotările de care dispune. Poate cel mai important aspect atunci când vă cumpărați un echipament second-hand este istoricul acestuia. Orele de lucru, eventualele daune și reparații efectuate, modul în care a fost folosit, numărul de proprietari și, de ce nu, prețurile de vânzare și revânzare.
Orele de funcționare. Sunt reale sau nu? Cum stabiliți acest lucru? Este un fapt bine-cunoscut că timpul de lucru poate fi modificat cu ușurință. O metodă neloială sau înșelăciune de-a dreptul, puteți spune! O metodă bună prin care puteți stabili dacă parametrii de funcționare sunt reali este să faceți un simplu calcul matematic. Un utilaj este pus la muncă, în medie, 8 ore pe zi. Dacă presupunem că nu este pus la treabă și în weekend, asta înseamnă că numărul de ore de funcționare într-un an ar trebui să fie de aproximativ 2.000. Dacă achiziționați un echipament cu o vechime de 5 ani, să spunem, atunci ceasul de bord ar trebui să indice 10.000 de ore. Tot ce este cu mult sub acest număr ar trebui să vă pună serios pe gânduri.
Atât deocamdată despre modalitățile prin care puteți cumpăra un utilaj fiabil. Garantat. Vom reveni cu detalii esențiale în partea a doua.
Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu