Cele mai întâlnite vicii ale utilajelor la mâna a doua (partea a II-a)

Bun găsit, pasionați ai utilajelor! Continuăm seria viciilor la care trebuie să fiți atenți, atunci când achiziționați un echipament second-hand din străinătate.

Unele dintre cele mai frecvente vicii sunt întâlnite la șasiu. Șasiul poate fi slăbit, fisurat sau chiar rupt. Iar asta se întâmplă pentru că operatorul utilajului este interesat să termine cât mai repede o lucrare și nu protejează echipamentul. Pentru că majoritatea utilajelor sunt de mari dimensiuni, de cele mai multe ori, o îndoitură sau o lovitură nu va fi vizibilă cu ochiul liber. Dealerii și constructorii știu asta, așa că îndreaptă sau sudează șasiul defect și apoi îl revopsesc. Problemele apar abia atunci când puneți echipamentul la lucru. Așadar, este absolut necesar să apelați la un specialist care să studieze cu atenție zonele vopsite și revopsite, pentru că acestea ascund, de cele mai multe ori, lucrări de mântuială.

 

O mare presiune este pusă pe transmisie, din cauza schimbărilor foarte dese de direcție. Deși transmisia unui utilaj este mult mai rezistentă decât cea a unui autovehicul, din cauza suprasolicitării, apar frecvent probleme critice la această componentă vitală. Iar acest lucru nu este vizibil decât atunci când puneți echipamentul la treabă, și nu în momentul cumpărării acestuia. Am avut un caz în care un utilaj funcționa, în aparență, foarte bine. Însă, când a fost pus la lucru timp de câteva ore, pentru o testare complexă, transmisia a cedat, iar reparația completă a costat mii de euro.

Așadar, dacă nu vreți să pierdeți o secundă din timpul dumneavoastră prețios sau să cheltuiți un ban în plus după achiziția echipamentului, cel mai bine este să apelați la un importator care vă poate oferi un utilaj la schimb, imediat ce apar probleme cu cel cumpărat. În acest fel, importatorul este cel care își asumă toate riscurile pe care le presupune o tranzacție și ia astfel această povară de pe umerii clientului. În plus, un importator cu experiență în domeniu are timp și suficiente ocazii să se familiarizeze cu viciile ascunse ale echipamentelor și, totodată, să le depisteze.

 

Transportul. Veți spune că transportul nu este tocmai un viciu. Și aveți perfectă dreptate. Nu este un viciu, dar poate fi o problemă foarte mare. Mai ales când un utilaj trebuie transportat pe o distanță de 2.000-3.000 de kilometri. Dacă este folosit trailerul greșit, atunci echipamentul poate să fie grav deteriorat în timpul transportului sau la încărcare-descărcare. Am auzit povești în care utilaje au căzut și s-au rostogolit practic pe autostradă pentru că nu au fost ancorate corect. Pe lângă riscul de accident, asta înseamnă o daună totală și, chiar dacă banii se recuperează, clientul poate pierde o campanie întreagă de lucru. Un importator de încredere vă va oferi întotdeauna soluții de înlocuire a echipamentului, în cazul în care apar astfel de probleme, și se ocupă personal de soluționarea dosarelor de daune. Este un mare avantaj pentru client, pentru că un astfel de proces poate dura luni bune sau chiar ani.

Pompa hidraulică este responsabilă de transferul puterii de la motor către atașament. Putem spune că este inima acestuia. Iar, asemenea omului, efortul intensiv timp îndelungat înseamnă o inimă slăbită. Continuând comparația, nu putem spune că o persoană are o inimă sănătoasă după doar câteva minute de efort moderat. Desigur, este mai ușor de schimbat o pompă hidraulică decât inima unui om, dar asta nu înseamnă că nu vorbim despre o operațiune la fel de costisitoare. Reparația va costa câteva mii de euro, iar utilajul nu va mai putea fi folosit timp de două-trei săptămâni. De aceea, este foarte important ca un tehnician să măsoare presiunea pompelor hidraulice înainte de achiziționarea unui echipament, astfel încât să determine gradul de uzură și funcționarea la parametri optimi.

 

Brațele utilajelor sunt foarte importante și, totodată, cele mai expuse la defecțiuni. Acestea pot fi slăbite, fisurate sau chiar rupte. Iar asta se întâmplă pentru că operatorul echipamentului este interesat să termine cât mai repede o lucrare și nu protejează utilajul. Pentru că brațele sunt de mari dimensiuni, de cele mai multe ori, o îndoitură sau o fisură nu va fi vizibilă cu ochiul liber. Dealerii și constructorii știu asta, așa că îndreaptă sau sudează brațul defect și apoi îl revopsesc. Problemele apar abia atunci când echipamentul este pus la lucru. Prin urmare, este absolut necesar ca zonele vopsite și revopsite să fie studiate cu atenție de un specialist, pentru că acestea ascund, de cele mai multe ori, lucrări de mântuială.

Încheiem acum a doua parte a seriei dedicate viciilor pe care le pot ascunde utilajele. Vom reveni cu ultima parte în săptămâna care urmează. Să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu