Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!
Construirea unor clădiri imense sau munca în mine și cariere necesită aportul unor echipamente performante și rezistente, care să facă față condițiilor solicitante de lucru. Desigur, vorbim despre buldozere. Aceste utilaje împing cantități mari de pământ, nisip, pietriș sau roci fără să cârtească. În plus, pot fi folosite și pentru săpare, excavare sau nivelare.
Echipa Utilaje TV vă prezintă un TOP 10 al celor mai mari și puternice buldozere construite vreodată. Iar locul întâi reprezintă o reală surpriză chiar și pentru noi. Vom începe cu locul 10, pentru a păstra suspansul.
John Deere 1050K este un buldozer stabil și solid, care se remarcă printr-un sistem unic de atenuare a vibrațiilor cauzate de terenul accidentat. Cu o greutate proprie de 43,2 tone și un motor de 350 de cai putere, este cel mai mare buldozer fabricat vreodată de compania americană. John Deere 1050K este mai robust și mai productiv față de predecesorii săi și se mândrește cu o reducere de 75% a nivelului de vibrații în cabină, comparativ cu ce au reușit inginerii americani în trecut.
Asta se traduce în confort în operare și o eficiență crescută în muncă. Datorită transmisiei hidrostatice, John Deere 1050K virează fără să piardă din încărcătură, iar lama mecanică de 9,5 metri cubi face față celor mai diverse aplicații.
Locul 9 este ocupat de Dressta TD-40, un buldozer care cântărește 67,7 tone și este dotat cu un motor care produce 515 cai putere. Acest model este cel mai greu și cel mai puternic fabricat vreodată de compania poloneză Dressta. Printre caracteristicile definitorii, remarcăm o forță impresionantă de rupere, distribuirea uniformă a greutății proprii pentru a obține un echilibru perfect și construcția robustă. Toate aceste atribute fac din Dressta TD-40 utilajul optim pentru cele mai solicitante lucrări în construcții, extracția cărbunelui și cariere de piatră.
Performanțele de top pe care le atinge acest buldozer sunt posibile și datorită formei inovatoare a lamei, care permite captarea materialului fără a înregistra pierderi notabile și care asigură o penetrare puternică a solului.
Pe locul 8, se află Caterpillar D10T2, iar, dacă acest clasament ar fi fost făcut în anul 1970, buldozerul american ar fi ocupat locul întâi. Acest utilaj uimitor combină forța din trecut cu puterea necesară în viitor, pentru a ne crea un sentiment de nostalgie. Caterpillar D10T2 s-a născut din dorința inginerilor americani de a crea un utilaj mai mare și mai puternic decât ce oferea concurența la acea vreme. Și munca lor a dat roade.
Buldozerul D10T2 a fost prezentat oficial la evenimentul Conexpo din Chicago, în anul 1969, și a fascinat prin dimensiunile sale ieșite din comun și puterea sa. 70,17 tone și 766 de cai putere. Din momentul lansării și până astăzi, Caterpillar D10T2 a trecut prin mai multe transformări, dar nu a dezamăgit niciodată. Productivitatea pe șantiere și cariere este asigurată și de lama impresionantă, care are o capacitate de 18,5 metri cubi. Flexibil și robust, acest utilaj a fost regele buldozerelor o bună bucată de timp și un adevărat etalon în domeniu.
Chetra T40 este cel mai puternic buldozer rusesc, creat special pentru industria auriferă și extracția de cărbune. Cântărește 70,28 de tone și este echipat cu un motor de 660 de cai putere, iar lama are o capacitate de 21 de metri cubi. Chetra T40 este apreciat pentru tracțiunea performantă care face față oricărui tip de teren accidentat și pentru mediul confortabil pentru operator. Succesul acestui buldozer este asigurat de șasiul puternic, tradițional rusesc, în combinație cu un sistemul hidraulic ce îmbină componente americane și europene.
Pe locul 6, se poziționează Liebherr PR 776, recunoscut pentru puterea de împingere și pentru forța de rupere. Greutatea de operare este de 73,18 tone, iar motorul livrează 768 de cai putere. Acest buldozer este ideal pentru un număr mare de aplicații datorită unei poziționări apropiate de șasiu a lamei, lamă care poate muta de colo-colo 18,5 metri cubi de material. Producătorul german recomandă ca Liebherr PR 776 să fie folosit în industria minieră și în industria extractivă.
Locul 5 este ocupat de Fiat-Allis HD-41, care a fost prima versiune a ocupantului locului 8, Caterpillar D10T2, cel mai mare buldozer din lume la acea vreme, respectiv în anul 1969. Fiat-Allis HD-41 cântărește 80 de tone și este animat de un motor Cummins de 524 de cai putere. A ieșit de pe linia de producție în anul 1970 și, în doar 4 ani, s-au vândut 1.900 de unități în întreaga lume. Acest buldozer a primit mai multe îmbunătățiri de-a lungul anilor, rezultând în modelele 41B și FD50, fabricate până în anul 1989.
Pe poziția a patra se află Komatsu D475A-8, care, conform descrierii oficiale de produs, oferă combinația ideală între forță și viteză. Este al doilea cel mai mare buldozer fabricat vreodată de Komatsu, ceea ce înseamnă că producătorul japonez este un adevărat etalon în domeniu la nivel mondial. Komatsu D475A-8 a fost lansat anul trecut și este primul din clasamentul nostru care depășește o sută de tone și o mie de cai putere. Mai exact, acest buldozer are 112,62 de tone și un motor de 1.040 de cai putere.
Iar acum, podiumul. Pe locul 3, se află Caterpillar D11T CD, cel mai mare buldozer construit vreodată de compania americană. Ce este remarcabil la acest utilaj este durabilitatea sa și rezistența la un mediu de lucru extrem. Cântărește 112,72 tone și este echipat cu un motor de 913 cai putere. Șasiul este fabricat din oțel de înaltă rezistență și face față cu brio unor șocuri serioase și forțelor de torsiune care intervin atunci când mutați cantități impresionante de material sau sfărâmați solul cu scarificatorul.
Locul secund este ocupat de Komatsu D575A-3, un super-buldozer, așa cum îl numește fabricantul japonez. Și numele îi face cinste. Nu mai puțin de 152,6 tone și 1.150 de cai putere și o lamă care are o capacitate de 69 de metri cubi. Motorul este atât de puternic, încât inginerii au decis să îl amplaseze direct pe șasiu și să îl protejeze cu amortizoare din cauciuc, pentru a limita nivelurile de zgomot și vibrații. Acest buldozer poate fi transportat doar demontat și încarcă până la refuz 8 trailere de câte 15 metri lungime.
Iar acum, momentul pe care îl așteptam cu toții. Locul întâi, liderul acestui clasament, cel mai mare buldozer din lume este ACCO Super Bulldozer. Cu o poveste pe măsura greutății sale, acest colos industrial cântărește 183 de tone și măsoară 12 metri în lungime. A fost construit într-un singur exemplar în urmă cu 40 de ani și, vă vine să credeți sau nu, acest buldozer nu a mutat un metru cub de material în toată existența sa. ACCO Super Bulldozer a fost construit în Italia, de compania Umberto Acco și trebuia să ajungă în Libia.
Statele Unite ale Americii au impus un embargo Libiei, din cauza implicării colonelului Gaddafi în acțiuni de terorism, așa că acest monstru industrial nu a mai ajuns niciodată la destinație și a fost pus la păstrare. Majoritatea componentelor poartă semnătura Caterpillar, dar până și lama este mai mare decât orice atașament construit vreodată de americani. 7 metri lățime și 2,7 metri înălțime. În încheiere vă mai spun doar atât. Două motoare de câte 675 de cai putere urnesc super-buldozerul ACCO, deci, 1.350 de cai putere, în total.
În speranța că ați fost fascinați și impresionați de acești monștri sacri ai industriei, să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu