Cum să ne protejăm de efectele nedorite ale pesticidelor (partea I)

Bun găsit pasionați ai utilajelor!

Tema articolului de astăzi: pesticidele și cum ne ferim de efectele nocive pe care le pot avea asupra noastră. Bineînțeles, folosite în agricultură, aceste produse chimice sunt benefice pentru obținerea unei recolte bogate și pentru stârpirea dăunătorilor plantelor.

 

În funcție de organismul țintă combătut, pesticidele se împart în 8 grupe, și anume:

  • Bactericide: substanțe care distrug bacteriile
  • Fungicide: substanțe care distrug ciupercile dăunătoare
  • Erbicide: substanțe care distrug buruienile din culturi
  • Insecticide: substanțe care omoară insectele dăunătoare
  • Acaricide: substanțe care omoară acarienii
  • Nematocide: substanțe care omoară nematozii
  • Moluscocide: substanțe care omoară moluștele
  • Raticide: substanțe care omoară șoarecii și șobolanii

 

Producătorii acestor substanțe chimice ne avertizează că ele sunt toxice nu doar pentru dăunătorii pe care îi combat, ci și pentru oameni. Așadar, trebuie folosite cu o deosebită atenție și preocupare pentru sănătate. Mai mult, producerea, ambalarea, depozitarea, transportul și utilizarea pesticidelor sunt acțiuni reglementate prin lege. O dovadă în plus că nu e de glumit cu aceste substanțe. În momentul de față, sunt peste 30.000 de pesticide folosite în agricultura din întreaga lume, iar toate conțin avertismente de folosire și măsuri de prevenție.

Vom începe argumentația noastră de astăzi prin a vă spune că pesticidul ideal nu există. Orice producător sincer de astfel de substanțe va recunoaște că nu există niciun pesticid care elimină doar organismele dăunătoare. Pesticidul ideal ar trebui să se descompună în substanțe care nu dăunează mediului înconjurător și să fie prietenos cu omul. Desigur, aceste lucruri nu se întâmplă. Majoritatea pesticidelor se descompun în substanțe toxice și au un spectru larg de acțiune. Vă întrebați, poate, de ce le mai folosim? Pentru că nu avem o alternativă viabilă și pentru că beneficiile pesticidelor sunt incontestabile.

 

Așadar, dacă nu putem trăi fără ele, măcar să ne protejăm de efectele nocive pe care le pot avea asupra noastră, a celor dragi sau asupra angajaților care lucrează în fermă. Pentru asta, nu trebuie respectate decât 5 reguli simple de siguranță și prevenție.

Prima și cea mai importantă: purtați întotdeauna echipament de protecție când folosiți pesticide. Mai exact, purtați ochelari și mănuși de protecție, precum și haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, astfel încât substanțele chimice să nu intre în contact direct cu pielea. Unele pesticide sunt atât de toxice, încât trebuie să purtați chiar o mască de gaze, așa că informați-vă înainte de achiziționarea unui astfel de produs și cumpărați-vă echipamentul necesar de protecție. Chiar dacă unele măsuri par exagerate, citiți cu atenție eticheta și respectați cu strictețe avertismentele.

 

Trebuie să știți că unele substanțe chimice nu au un efect nociv imediat asupra omului, ci acționează în timp, așa că nu tratați aceste produse cu superficialitate. Căile respiratorii, plămânii și alte organe pot fi grav afectate de pesticide. La fel și pielea, care trebuie protejată pe tot timpul folosirii și manipulării acestor substanțe toxice.

Regula numărul doi: să aveți apă la îndemână, atunci când folosiți pesticide. Majoritatea dintre aceste substanțe chimice oferă un sfat ușor de respectat pentru momentele în care ați intrat în contact direct cu ele. Clătiți cu apă. Nimic mai simplu. Este primul lucru pe care trebuie să îl faceți dacă simțiți o arsură pe piele sau înțepături ale căilor nazale, respectiv usturime a ochilor. Clătiți abundent cu apă curată și apoi luați urgent legătura cu un medic sau chemați o ambulanță. Chiar dacă, inițial, o astfel de rană pare superficială, efectele pot fi mai grave mai târziu.

 

Într-un articol viitor, vom discuta și despre celelalte 3 măsuri de siguranță pe care trebuie să le luați pentru a evita expunerea la efectele negative ale pesticidelor. Până atunci, să auzim numai de bine!

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu