Bun găsit, pasionați ai utilajelor! Vorbim despre viciile ascunse pe care trebuie să le căutați, atunci când vă cumpărați un echipament la mâna a doua.
Reviziile tehnice periodice sunt esențiale pentru buna funcționare a unui utilaj. Totodată, calitatea și cantitatea uleiului, precum și filtrele folosite, sunt vitale. Dacă aveți neșansa să vă cumpărați un echipament care nu a fost întreținut corespunzător, riscați ca acesta să nu mai funcționeze la aceeași capacitate, după doar câteva săptămâni de lucru intens. Tocmai de aceea, înainte ca utilajul să fie pus efectiv la treabă, toate filtrele și uleiurile trebuie schimbate, trebuie efectuată o gresare completă, iar echipamentul trebuie să treacă printr-o inspecție tehnică generală.
Chiar dacă majoritatea proprietarilor de utilaje din străinătate fac reviziile la timp, adică la numărul de ore necesar, de multe ori echipamentele stau o perioadă îndelungată în parcurile furnizorilor. În tot acest timp, uleiurile și filtrele își pierd proprietățile esențiale pe care le aveau, pentru că utilajul nu a fost folosit. Iar noul proprietar se va trezi, în plină campanie, că a pus un echipament proaspăt cumpărat la treabă și, după doar câteva zeci de ore de lucru, se defectează motorul, transmisia sau sistemul hidraulic. Dacă pică sistemul hidraulic, reparația durează între 14 și 30 de zile. Iar, dacă transmisia sau motorul se defectează, transportul și înlocuirea componentelor deteriorate va dura cel puțin o lună.
Se spune că timpul înseamnă bani, iar, în cazul de față, niciodată nu a fost mai adevărat. Când o piesă esențială se defectează în plină campanie înseamnă că utilajul nu mai poate fi folosit timp de minimum o lună. Acesta este motivul pentru care, înainte de achiziție, trebuie făcută revizia completă a echipamentului. Bineînțeles, acest lucru este greu de realizat, pentru că dealerii sau vânzătorii vor refuza, cel mai probabil, această operațiune. Doar un importator cu notorietate pe piață ar putea să emită asemenea pretenții. Am auzit suficiente povești de la clienți care au pierdut un sezon întreg de muncă pentru că un utilaj esențial li s-a defectat după doar câteva săptămâni de la achiziționare.
Utilajele sunt catalogate de mulți drept mini-fabrici sau mini-uzine. Asta pentru că, în interiorul acestora, sunt foarte multe componente care le afectează performanțele. Ca urmare, este foarte greu de depistat dacă lipsește o piesă sau dacă o componentă este foarte uzată, atunci când ai sute sau chiar mii de potențiale probleme. Tot ce se vede cu ochiul liber este că productivitatea scade, utilajul nu mai are putere și performanțele acestuia scad. Chiar dacă unele piese nu sunt foarte scumpe, doar pentru că sunt amplasate adânc în interiorul echipamentului, înlocuirea lor durează foarte mult timp, iar costurile cu manopera sunt foarte ridicate.
Dacă utilajele, în special cele agricole, nu sunt curățate cu atenție la sfârșitul fiecărei campanii, acestea devin o casă foarte primitoare pentru rozătoare. În mod evident, un animal nu poate mânca metalul, însă poate să roadă cablurile. Iar, dacă luăm în calcul faptul că în interiorul unui utilaj sunt mii de cabluri care conectează componentele acestuia, tot ce trebuie să facă rozătoarele este să distrugă izolația de pe câteva fire și, astfel, rezultă un scurtcircuit de toată frumusețea! Iar acest lucru nu poate fi întotdeauna verificat în momentul achiziționării echipamentului.
Un scurtcircuit poate să apară după o ploaie sau după o perioadă de umezeală ridicată în aer. Un simplu scurtcircuit poate prăji la propriu computerul utilajului sau chiar poate distruge unele componente vitale pentru funcționarea acestuia. Aspecte deloc de neglijat, când ne gândim că doar computerul unui echipament costă câteva mii de euro, iar găsirea firelor afectate și apoi repararea lor sunt operațiuni care pot să dureze săptămâni întregi. O echipă de service trebuie să verifice mii de fire pentru a descoperi care au izolația roasă și apoi să le și înlocuiască. Este exact ca și cum ai încerca să găsești acul în carul cu fân! Soluția este să colaborați doar cu cei care cumpără utilaje de la persoane care le întrețin așa cum trebuie și care folosesc unelte performante de verificare și analiză.
Încheiem aici seria prezentării celor mai frecvente vicii ale utilajelor. Să auzim numai de bine!
Autor: Cătălin Vlăsceanu