5 reguli de aur care vă vor feri de pericole în fermă

Bine v-am găsit, pasionați ai utilajelor!

Astăzi, vorbim despre măsurile de siguranță pe care orice operator sau posesor de echipamente agricole trebuie să le ia înainte de a trece la treabă.

Anual, 1 din 10 agricultori suferă accidente cauzate de utilaje. Este o statistică mondială care ar trebui să pună pe gânduri orice persoană care are de-a face cu echipamente grele. Totodată, alți agricultori sunt răniți în urma muncii în ferme, la câmp sau în împrejurări asemănătoare. Iar acestea sunt doar statisticile raportate, statisticile oficiale. Multe victime nu merg la spital și se tratează acasă. Nu de puține ori, aceste accidente agricole se soldează cu decese, așa că respectarea unor măsuri de siguranță este vitală.

 

În cele ce urmează, vă prezentăm 5 măsuri care vă vor ține pe dumneavoastră și pe cei apropiați în siguranță, iar, într-un articol viitor, vom completa lista respectivă cu încă 5 sfaturi utile. Veți afla că nu este deloc dificil să le respectați.

Citiți instrucțiunile. Fie că vorbim despre un tractor sau despre un echipament agricol, trebuie să lecturați manualul de instrucțiuni înainte de a-i da prima cheie. Acest ghid va include, obligatoriu, sfaturi de siguranță specifice produsului respectiv. Chiar dacă ați folosit echipamente similare, asta nu înseamnă că nu trebuie să vă familiarizați cu noua achiziție. Nimeni nu s-a născut învățat și, chiar dacă pare o pierdere de timp, manualul de instrucțiuni vă va furniza informații la care poate nici nu vă gândeați.

Mențineți echipamentele agricole în stare bună. Utilajele care nu trec printr-un proces periodic de mentenanță pot fi periculoase. Verificați atent orice echipament agricol înainte de a-l pune la treabă. Curățarea, gresarea și verificarea fluidelor sunt extrem de importante pentru menținerea utilajelor în stare bună. Pe lângă un grad sporit de siguranță în muncă, un echipament bine întreținut are și o valoare de revânzare mai bună. Totodată, un utilaj îngrijit se va defecta mai rar sau chiar deloc. Așadar, aveți doar de câștigat.

Folosiți unealta potrivită pentru sarcina potrivită. Nu fiți tentați să folosiți unelte sau accesorii agricole care nu sunt construite pentru genul de lucrare pe care trebuie să o faceți. Folosirea improprie a instrumentelor de lucru poate duce la deteriorarea acestora sau, mai rău, la rănirea celor care le folosesc. Dacă alegeți unealta potrivită pentru munca potrivită, veți termina treaba mai repede și veți fi mult mai productiv. Știm, românul s-a născut meșter și îi place să improvizeze. Dar, noi vă sfătuim să nu cădeți în această capcană și să faceți lucrurile ca la carte.

Purtați echipament de protecție. Din păcate, nu doar în țara noastră, această regulă de siguranță este adesea trecută cu vederea. Scuzele sunt multiple. Ba că echipamentul de protecție este incomod, ba că îngreunează munca, ba că este considerat inutil. Dar nu este deloc așa. Echipamentul și instrumentele de protecție vă pot salva viața. Haine speciale, ochelari și căști de protecție, mănuși și bocanci cu bombeu metalic. Sunt doar câteva dintre produsele care trebuie purtate atunci când folosiți o drujbă sau alte unelte agricole ce vă pot pune sănătatea sau chiar viața în pericol. Atunci când operați un utilaj, atenție la ținută. Să nu fiți îmbrăcat în haine largi, care se pot agăța sau se pot prinde între componentele aflate în mișcare. De asemenea, șireturile să fie întotdeauna bine legate. Un sfat pe care l-am învățat încă din copilărie și care vă va fi de folos și în preajma utilajelor.

Cereți ajutor. Echipamentele agricole mici nu necesită cunoștințe avansate de operare și vă puteți descurca fără probleme. Totuși, când vine vorba de utilaje masive sau echipamente de mari dimensiuni, este indicat să aveți un ajutor în preajmă. Nu riscați o accidentare doar pentru că nu ați apelat la cineva care să vă facă munca mai ușoară. Știți cum se spune, unde-s doi puterea crește.

 

Acestea au fost doar primele 5 măsuri de siguranță care trebuie respectate în preajma utilajelor. Într-un articol viitor, vom completa lista de 10. Până atunci, să auzim numai de bine!

 

 

Autor: Cătălin Vlăsceanu